Masa festiva
Meniu de Sarbatori

Meniu de Sarbatori


7 zile de sarbatoare si traditie

Camelia Hoinarescu

Sarbatori de iarna

fara kilograme in plus...


Camelia Hoinarescu,

specialist in Nutritie si Maestru in arta culinara

Masa festiva

Masa festiva


Reguli de aranjare a tacamului, idei si sfaturi pentru  o masa festiva perfecta

Acasa     Contact      Newsletter

Cadouri

Atunci cand doresti sa pregatesti o  masa festiva pentru familie sau prieteni, este nevoie sa cunosti  cateva reguli de aranjare a tacamului si a veselei, sa urmezi 3 pasi simpli si totul va fi perfect.

 

Masa   festiva

Cum  aranjam  o  masa  formala  ?

Mod de aranjare masa formala

Pasul 1        Meniul


Creaza un meniu si selecteaza felurile de mancare in functie de invitati. Este politicos sa intrebi, cu ceva timp inainte,  daca exista intoleranta sau alergie la vreun fel de mancare. Astfel, vei evita situatia neplacuta ca unul sau mai multi din invitati sa nu poata savura din  preparatele tale.


Poti sa alegi o tema culinara, de exemplu o tema cu specific ( romanesc, asiatic, libanez etc.).


Calculeaza bine cantitatile, astfel incat sa nu exista risipa. Scopul  intalnilnirii nu este acela de a manca si cu siguranta, nimeni nu apreciaza, a doua zi, daca a mancat mult peste masura.


Pasul 2     Aranjarea mesei


Tacamul

Tacamurile se aleg in functie de meniu. Principala regula este ca tacamurile se vor utiliza in ordinea felurilor de mancare ce vor fi servite, incepand din exterior spre interior (spre farfurie). Cutitul se aseaza, intotdeauna in partea dreapta si cu lama spre farfurie. Lingura de supa in dreapta ultimului cutit, iar furculitele in stanga farfuriei, asa cum este aratat in imaginea de mai sus. Lingurita si furculita pentru desert vor fi amplasate, pe orizontala, deasupra farfuriei sau vor fi aduse odata cu desertul.


Farfuriile

Prima farfurie va fi intotdeauna, farfuria de serviciu, folosita drept suport pentru celalalte farfurii. La inceput, pe farfuria de serviciu se va afla farfuria de aperitiv. Deasupra furculitelor, in stanga farfuriei, se va aseza o farfurie mica, pentru paine si unt. Pe  farfuriei se va regasi cutitul special de unt amplasat pe diagonala cu manerul spre farfuria de serviciu sau perpendicular pe farfurie.


Paharele

In cazul unei aranjari formale, pe masa vom intalni multe pahare. Numarul maxim este cinci, iar principala regula este sa asezam paharele astfel incat cele mai mici sa fie in fata, usor accesibile. Paharul de apa se aseaza deasupra cutitului principal, iar celalalte in jurul paharului de apa, asa cum reiese din imagine.


Servetelul

Se alege un servetel din material, nu hartie, si se va amplasa pe farfurie,  in stanga furculitelor sau sub ele.


Cardul cu numele

Se amplaseaza in partea de sus a  farfuriei de serviciu, la o distanta potrivita, astfel incat sa fie foarte usor de citit. Este extrem de util atunci cand invitatii se aseaza la masa, dar si in situatia in care invitatii nu se cunosc intre ei.


Aranjament floral si lumanari

Pe masa se pot  pune aranjamente florale  de dimensiuni mici si nu inalte sau aranjamente specifice, cum ar fi cele de Craciun. Nelipsite din aranjamentul unei cine romantice, lumanarile aduc valoare oricarui tip de  masa  festiva.


Pasul 3  Maniere la masa


  • Ne asezam la masa doar daca am primit invitatia de a ne aseza. Asezam servetelul pe genunchi si asteptam pana toata lumea a primit mancarea si este gata sa serveasca.  Putem incepe sa mancam dupa ce gazda ( daca sunt barbat si femeie, de obicei, femeia) serveste prima .


  • Este politicos sa adaugam condimente doar dupa ce am gustat, altfel putem afisa o neincredre in  abilitatea bucatarului de a pregati mancarea.


  • Nu ne grabim sa mancam. Mestecam usor, de mai multe ori si  avem grija sa nu vorbim in timp ce avem mancare in gura.


  • Atunci cand servim supa,  este politicos sa  nu introducem lingura in intregime in gura, ci sa luam supa doar de pe marginea lingurii. Supa se ia din bol, fara a ridica bolul de pe masa. Lingura se introduce in mijlocul bolului si se impinge spre cea mai indepartata margine, luand astfel supa. Aducem lingura la gura, cu grija, ramanand in pozitie dreapta.


  • Daca dorim ceva de pe masa care nu este in apropierea noastra, nu ne intindem sa ajungem, deranjand pe altii, ci rugam persoana de langa noi sa  ne dea  obiectul dorit.


  • Furculita se tine in mana stanga si cutitul in mana dreapta. Este permis , daca este necesar, sa lasati cutitul jos si sa mutati furculita in mana dreapta. Cutitul  nu se introduce  in gura, ci este folosit pentru a taia sau ca ajutor in  a  lua mancarea pe furculita.


  • Paharele de vin si de sampanie se tin de picior, nu se atinge cupa.  Mai intai se servesc tipurile de vin alb, slab si nou, dupa care rosu, cele mai tari  si cele mai vechi.


  • Conversatiile in timpul mesei trebuie atent alese. Este nepoliticos sa abordam subiecte controversate, cum ar fi politica, religie, sex sau chiar tipul de dieta adoptat.


  • Farfuriile  cu mancare se vor aduce prin partea stanga si se vor lua pe partea dreapta.


  • Este nepoliticos sa folosim scobitoarea la masa. Daca este necesar,  luam scobitoarea si mergem intr-un loc privat.


  • Atunci cand am terminat de mancat, asezam furculita  si cutitul impreuna pe farfurie. Furculita in partea stanga cu dintii in sus. Servetelul il lasam  neimpaturit si il asezam pe masa.


  • Multumim gazdei pentru invitatie.

 

Mananc sanatos cu Maria Popa