Cozonac moldovenesc
Maria Popa
Mananc sanatos facebook
Contact mariapopa.com
Mananc sanatos google plus
Cozonac Descopera secretele cozonacului moldovenesc: cat timp sa framantam aluatul si ce ingrediente adaugam. Reteta cozonac cu nuca. Brutarie si patiserie 2 cozonaci Timp de coacere Timp pregatire
Legume de toamna la cuptor
Galbiori cu usturoi
Musaca
Praz cu masline la cuptor
Vinete umplute cu quinoa
Ghebe cu usturoi si mamaliga
Retete cu dovleac.
Supa delicioasa sau briose pufoase

Retete de sezon

Cozonac cu nucă moldovenesc

Cozonac cu nucă moldovenesc


90 minute + timp de crestere si coacere


Ingrediente (2 cozonaci):

Aluatul:

1 kg făina tip 000

50 gr drojdie proaspătă

200 gr zahăr

70 gr unt

5 linguri ulei

5 gălbenușuri + 1 ou întreg

2 linguri iaurt natural

aprox. 500 ml lapte

Mirodenii:

sucul de la 1/2 lămâie, 2 plicuri de zahăr vanilat, esență de rom, coaja de la 1/2 lămâie si de la 1/2 portocală

Crema:

400 gr nucă, 100 gr stafide brune mici, 2-3 linguri cacao

un gălnenuș pentru uns


                                                       

Mod de preparare:


Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.


Cerneți faina într-un vas suficient de mare. Formați maia: într-o căniță puneți drojdia, o linguriță zahăr și puțin lapte calduț  (nu fierbinte).  Amestecați și mai adăugați 1-2 linguri de făină. Amestecați ușor și lăsați într-un loc călduț să crească.


În acest timp , puneți 100 gr zahăr în 500 ml lapte călduț și lăsați să se dizolve. Topiți ușor untul ( nu lăsați să fiarbă) și amestecați cu 5 linguri de ulei. Lăsați deoparte.


Când maia este gata, faceți o adâncitură în mijlocul făinii și turnați maia, cele  5 gălbenușuri împreună cu un ou bătute bine, 2 linguri de iaurt natural, un strop de esenta de rom, sucul de la 1/2 lămâie, coaja rasă de la 1/2 lămâie și 1/2 portocală.


Turnați laptele calduț în care s-a dizolvat zahărul până obțineți un aluat potrivit, nici prea moale, nici prea tare.  Acum, începeți să frământați. Umeziți palmele în amestecul de ulei și unt și frământați aproximativ o oră. Da, timp de o oră vă jucați cu aluatul: frământați , rupeți și trântiți aluatul, având palmele umezite cu ulei+unt, tot timpul. Chiar dacă obosiți, nu cedați! Va merita! Secretul cozonacului moldovenesc constă în  faptul că se frământă foarte mult timp și că se pun multe mirodenii.


Felicitări! Ați reușit să frământați timp de o oră. Acum lăsați aluatul într-un loc călduț, ferit de curenți reci  și acoperiți vasul cu un  șervețel din bumbac. Va sta la dospit pana își dublează volumul, aproxomativ o oră.


În acest timp, măcinați nuca  ( eu folosesc un blender). Peste nuca măcinată adăugați 100 gr zahăr, zahăr vanilat, esența de rom, stafidele și 2-3 linguri de cacao.

Într-un vas curat mixați bine cele 6 albușuri ( 5 de la aluat și unul de la gălbenușul cu care se vor unge cozonacii). Încorporați spuma de albuș în compoziția de nucă măcinată, amestecând ușor de jos in sus. Dacă compoziția este prea tare, adaugați putin lapte. Lăsați deoparte până crește aluatul.


Ungeti două tăvi de cozonac cu unt.


Împărțiți aluatul în 2 și formați 2 cozonaci: întindeți o foaie groasă, aproximativ de un  0,5 cm cu lățimea cât lungimea tăvii. Puneți jumătate din compoziția de nucă pe întreaga suprafată, lăsând putin spatiu doar  în marginea din care nu va începe  rularea. Rulați și repetați procesul  și pentru cel de-al doilea cozonac.


Așezati în tavă și lasati puțin să crească. Chiar înainte să  îi puneți în cuptor, ungeți fiecare cozonac cu galbenuș bătut bine împreună cu cațiva stropi de apă rece.


Puneți în cuptor la 180 grade pentru cel puțin 45 minute.


 

Retete similare: