Retete cu dovleac
Maria Popa
Mananc sanatos facebook
Contact mariapopa.com
Mananc sanatos google plus
Retete cu dovleac

Retete cu dovleac

Despre dovleac


Originar din America de Sud, dovleacul se cultiva azi in regiunile temperate din intreaga lume. In unele tari floarea de dovleac se consuma ca leguma, fructul se depoziteaza pentru mai multe luni in conditii optime, iar semintele sunt folosite si ele ca aliment, ingredient in solutii cosmetice sau ca adjuvant in tratarea unor afectiuni, precum afectiuni renale, diabet,  infectii urinare, insomnii sau adenomul de prostata.


Fructul ( dovleacul) este extrem de bogat in antioxitanti si vitamine. Contine foarte putine calorii, 100 de grame de dovleac cotine doar 20  de calorii (83,7 kJ). Nu contine grasimi saturate sau colesterol, fiind bogat in fibre, minerale si vitamine. Nutritionistii recomanda dovleacul  in dietele pentru controlul colesterolului si in programe pentru pierderea in greutate.


Dovleacul este extrem de bogat in antioxidanti. Astfel ca 100 grame de dovleac acopera 100% din doza zilnica recomandata ( DZR) de vitamina A. Pe langa proprietatile benefice, deja cunoscute, a vitaminei A, cum ar fi faptul ca ajuta la meninerea integritatii pielii si a unei bune vederi, ultimele studii arata ca vitamina A ajuta corpul sa se protejeze de cancerul pulmonar sau de cancerul cavitatii bucale. Dovleacul mai  contine vitamina C si vitamina E in cantitati semnificative. De asemenea este o sursa buna pentru complexul de vitamina B, cum ar fi folati, niacin, tiamina, acid pantotenic si vitamina B6 .


Dovleacul este indicat si atunci cand depunem  efort fizic, datorita continutului ridicat de potasiu ( potasiul ajuta la  refacerea musculaturii).  Mai contine magneziu, fier, calciu si fosfor.


Semintele de dovleac sunt o sursa extreordinara de acizi grasi nesaturati,  atat de necesari pentru sanatatea inimii.   In plus, seminele  sunt o sursa  concentrata de proteine, minerale si vitamine. Folositi semintele de dovleac zilnic, in salate, paine sau pur si simplu, crude pentru snack-ul de dupa-amiaza.


Cum pastram  dovleacul pentru mai mult timp ?


Cea mai simpla varianta este sa depozitam dovleacul in pivnita. Lasam codita si daca iarna scade temperatura sub 0 grade, acoperim dovleacul cu niste paie. Foarte simplu daca avem pivnita si paie, desigur.... A doua varianta este sa  congelam dovleacul, taiat bucati, sub forma de piuree sau dat pe razatoare, depinde la ce dorim sa il folosim.

Legume de toamna la cuptor
Galbiori cu usturoi
Musaca
Praz cu masline la cuptor
Vinete umplute cu quinoa
Ghebe cu usturoi si mamaliga
Retete cu dovleac.
Supa delicioasa sau briose pufoase

Retete de sezon