Camelia Hoinarescu
Meniu de Sarbatori

Meniu de Sarbatori


7 zile de sarbatoare si traditie

Camelia Hoinarescu

Sarbatori de iarna

fara kilograme in plus...


Camelia Hoinarescu,

specialist in Nutritie si Maestru in arta culinara

Masa festiva

Masa festiva


Reguli de aranjare a tacamului, idei si sfaturi pentru  o masa festiva perfecta

Acasa     Contact      Newsletter

Cadouri

Sarbatori de iarna fara kilograme in plus...

cu Camelia Hoinarescu, specialist in Nutritie

Camelia Hoinarescu

Craciunul inseamna veselie, culoare, daruri, iubire, generozitate, colinde si… multa mancare.


E sfarsit de an. Am acumulat oboseala, stres, saturatie. Ne dorim un nou inceput si odata cu toate astea apare nevoia de a ne descarca toate tensiunile, cum altfel? Mancand...


 

Pe langa ce am zis la inceput, sfarsitul de an mai vine si cu indigestii, deranjamente, mahmureala si… acumulare de kilograme in plus. Se lasa cu raceli, oboseala. Totul face ca astenia de primavara sa se declanseze mai repede, pe la sfarsitul lui februarie si sa dureze mai mult.


Cum facem sa pastram aspectele frumoase si sa scapam de cele neconvenabile, provenite din excese? Prin cumpatare, bineinteles. Totul e usor de spus dar nu foarte simplu de facut. Sa incepem cu un mic antrenament. Cu cat ne antrenam mai mult timp, cu atat o sa ne fie mai usor. Pregatirea confruntarii cu mesele imbelsugate va consta in cateva exercitii:

  • Incepeti sa mancati un singur fel de mancare la masa (adica alegeti doar felul 1 sau felul 2 si uitati de desert).
  • Mancati cat mai simplu, combinand cca 3 elemente la fiecare masa.
  • Stabiliti-va ore clare de masa, 4-5 mese pe zi cu distanta intre ele de cca 3 ore.
  • Alternati o masa principala cu o gustare care va contine un singur element.
  • Alegeti ca la mesele principale sa folositi o farfurie de 23 cm diametru si o umpleti decent, o singura data.
  • Invatati-va sa mancati cat mai incet. Antrenati-va si stabiliti-va ca de cate ori stati la masa cu cineva sa faceti in asa fel incat sa terminati ultimul/ultima


Toate acestea va vor ajuta sa va puteti pastra cumpatarea la mesele de sarbatori, sa puteti manca din toate dar cate putin, sa mancati incet astfel incat, cantitatea ingerata sa fie redusa la maxim. Mancarurile traditionale sunt hipercalorice. De aceea trebuie consumate in cantitati rezonabile, avand de fiecare data langa, o garnitura hipocalorica, adica un preparat din legume, o salata, de exemplu. E bine ca pe masa sa existe, pe langa preparatele traditionale si preparate vegetale, chiar legume crude, proaspat spalate, care sa ofere o alternativa potrivita atunci cand terminam ce avem in farfurie si simtim nevoia sa mai rontaim ceva, impreuna cu cei care nu au terminat de mancat.


Perioada sarbatorilor este suficienta pentru a ne oferi posibilitatea de a gusta din toate bunatatile, pe rand si nu din toate o data. Pentru a vedea ca se poate, iata un exemplu de meniu de sarbatori care ne pune la adapost de excese si ne ofera ocazia de a gusta din toate.

        Meniu de Sarbatori

ATENTIE:

Meniul nu este unul echilibrat si sanatos ci este o exceptie acceptabila, menita sa asigure un aport caloric rezonabil pentru o persoana de 70 de kg cu un stil de viata normal, nu sedentar.

Este gandit pentru a se evita acumularea de kilograme in plus, gustand din fiecare preparat traditional.

Este un meniu orientativ, un model, pentru a intelege ce cantitati din alimentele specificate ne sunt suficiente pentru a asigura un aport energetic corect si pentru a vedea cum putem esalona mesele astfel incat sa gustam din toate, fara sa facem excese.


   Va doresc succes si Sarbatori Fericite !

           Camelia Hoinarescu

Specialist in Nutritie

Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara din Romania

www.facebook.com/dietator

0724 251 669

Strada Polona,  Sector 1,  Bucuresti