Fara gluten
De ce fara gluten? Primul gand ne duce la intoleranta la gluten, cum ar fi boala celiachia. Insa, in ultimul timp, auzim tot mai multe persoane, care au toleranta la gluten, si totusi, evita sau chiar exclud consumul de
alimente care continut gluten.
In ultimii ani au aparut multe articole despre gluten si dieta fara gluten. Se estimeaza ca 1 din 100 oameni,
adulti si copii, ar suferi de o sensibilitatea la gluten, si ca foarte multi oameni raman inca nediagnosticati. Numeroase studii demonstreaza ca glutenul din alimente poate avea multiple efecte adverse asupra intregului organism: de la afectarea aparatului digestiv pana la inflamarea creierului.
Ce este glutenul?
Glutenul denumeste un cumul de proteine aflate in unele cereale, precum: graul, orzul, ovazul, secara, alacul si hibrizii acestora.
Glutenul este responsabil de elsticitatea si extensibilitatea aluatului. Produsele de panificatie care prezinta o elasticitate mare, au in compozitie faina cu cantitate mare de gluten. Continutul redus de gluten, ofera, acestor produse, un aspect aplatizat, volum mai mic si o durata scazuta de mentinere a prospetimii.
In ultimii ani, consumatorii au manifestat un interes marit pentru produsele cu volum mare si pufoase, prin urmare, producatorii au selectionat soiurile de grau cu continut crescut de gluten pentru obtinerea acestor produse, care au, in plus, o prospetime de lunga durata. Mai mult, citind etichetele produselor de panficatie din magazine, se observa ca, unii producatori, adauga extra gluten, pe langa glutenul din faina folosita, pentru un aspect mai frumos si o durata de viata mai mare.
Intoleranta la gluten
Proteinele din cerealele care contin gluten, pot deveni toxice pentru unii dintre noi. Persoanele cu intoleranta grava la gluten (boala numita celiachie) trebuie sa evita consumul de astfel de cereale, si sa foloseasca cereale precum porumbul și orezul, sau pseudocereale, ca, teff, hrișcă, quinoa, mei etc., care nu sunt toxice pentru organismul uman afectat. Celiachia nu se vindecă, boala odată apărută rămâne pe toată durata vieții.
Daca, in trecut, boala celiac, era considerata o boala rara, se pare ca , acum, statisticile arata procente destul de ingrijoratoare: intre 0,5% si 1,25%. In Romania se estimeaza ca 1 din 100 sunt afectati si ca sunt multi copii care sufera de celiachie, dar care nu au fost depistati, inca.
Lista cerealelor si a pseudocerealelor fara gulten:
Ovazul este ingaduitor cu cei care sufera de boala celiac, dar trebuie sa fie crescut departe de cerealele care continut gluten, chiar si pamantul in care se cultiva, trebuie sa nu aiba urme de grau, orz sau secara.
Pro si contra dietei fara gluten
Unii nutritionisti spun ca o dieta fara gluten, adoptata de persoanele care nu sufera de intoleranta la gluten, poate sa fie periculoasa deoarece cerealele care contin gluten mai contin si multe minerale si vitamine atat de necesare organismului.
Atunci cand adoptati o dieta fara gluten, este important sa va consultati cu un nutritionist pentru a va asigura ca aveti o dieta echilibrata. Studiile arata ca o dieta fara gluten poate produce un deficit de fier, folati, zinc, calciu, fosfor, complexul de vitamina B.
Numeroase studii demonstreaza cum glutenul din alimentele consumate, ne afecteaza in mod negativ organismul. Tinand cont de ultimele cercetari si studii, cred ca merita, cel putin, sa studiem mai mult subiectul si poate , chiar, sa incercam sa diminuam consumul de paine, biscuiti si alte produse ce contin gluten.
Inspirati-va din meniul saptamanii si creati propriul meniu saptamanal, care sa contina tot felul de legume, orez integral, leguminoase (mazare, fasole, naut, linte), fructe si din cand in cand surse de proteina animala: carne, lapte, branza, oua.
Sugestie: alegeti o zi din saptamana in care sa consumati produse fara gluten. De exemplu: luni, zi fara gluten - dimineata oua fierte si legume crude, la ora 11 fructe, la pranz orez integral cu legume pentru energie, dupa-amiaza fructe si nuci romanesti, iar seara salta verde cu rosii uscate si ciuperci. Servind 3 mese principale si 2 gustari, nu vei simti nevoia de paine sau dulciuri.
Concluzia
Cand exista intoleranta la gluten, indiferent de intensitatea ei, este absolut necesar sa adopti o dieta fara gluten.
Daca nu exista recomandari medicale, dar totusi doresti sa adopti o dieta fara gluten, consulta-te cu un nutritionist pentru a inlatura riscurile asociate unei astfel de diete.
Daca esti indecis, ai studiat subiectul, cunosti argumentele pro si contra, incearca o zi din saptamana fara gluten, iar in rest pastreaza o dieta echilibrata si moderata, fara excese.
FARA EXCESE - adopta o dieta variata si moderata.
Retete sanatoase fara gluten: