Retete-cu-peste
Maria Popa
Mananc sanatos facebook
Contact mariapopa.com
Mananc sanatos google plus

Retete cu peste


Recomandarea nutritionistilor este sa mancam peste de doua ori pe saptamana.


Afla care pesti sunt cei mai nutritivi si cei mai sanatosi.


Despre mercur si alte toxine gasite in peste.

Retete cu peste

De ce sa mancam peste?


Pe langa faptul ca are un gust delicios, pestele este o sursa importanta de proteina de calitate precum si de acizi grasi, ca Omega 3 esentiala pentu dezvoltarea creierului .  De asemenea, consumand peste,  crestem aportul de vitamina D si Selenium.


Un cumul de 20 de studii facute pe sute de mii de  participanti indica faptul ca, consumand peste de 2 ori pe zi, reducem riscul de a muri de o boala de inima cu 36 de procente. Mancand peste de doua ori pe saptamana ne poate ajuta sa reducem riscul de infarct, depresie sau boala Alzheimer.


Consumul de peste este foarte important si pentru femeile insarcinate, atata timp cat studiile arata  ca Omega 3 din peste ajuta  la o dezvoltare optima a creierului bebelusului. Este extrem de important ca femeia insarcinata sa sa informeze cu privire la ce pesti sunt indicati, cum ar fi cei cu un continut redus de mercur si sa solicite sfatul medicului.


Cat  de periculos este mercurul din peste ?


Nu este vorba doar despre mercur, ci si despre pesticide, dioxine si PCB (Bifenil policlorinat) . Toate aceste toxine pot distruge sistemul endocrin si  sitemul nervos.  Un aport foarte ridicat de mercur poate afecta  sistemul nervos la adulti si poate  intrerupe dezvoltarea  optima a creierului si a sitemului nervos in cazul  copiilor mici si a  fetului.


Care pesti contin mercu? Toti pestii si toate fructele de mare. De regula, continutul cel mai mare de mercur il au pestii rapitori, adica pestii mari. In aceste sens, este de evitat  consumul de rechin,  pestele spada,  pestele pion rosu,  ton. Consultati si lista cu pesti  si continutul de mercur.


Printre pestii recomandati  ca avand un continut redus de mercur sunt: somonul,  sardinele, crevetii, stridiile, ansoa, macroul mic si in general, pestii mici. Atata timp cat nu exageram cu consumul de peste, adica mancam de 2-3  ori pe saptamana si cantitati mici,  riscul de a ne  intoxica cu mercur este foarte redus.


Ce cumparam, ce mancam ?


Cel mai indicat este sa mancam peste pescuit/salbatic si sa evitam, pe cat posibil, pestele crescut in ferme. In ferme, pestii sunt crescuti cu mancare speciala si li se administeaza medicamente, precum antibiotice. De multe ori s-au descoperit ferme care nu indeplineau nici macar conditile minime de igiena.


Putem sa alegem peste local, proaspat, precum crapul, pastravul de munte, pesti mici din  Marea Neagra. Un peste foarte apreciat este somonul salbatic, insa acesta este greu de gasit si foarte scump, insa este un peste cu  un continut ridicat de Omega 3 si continut mic de mercur.


Concluzia: echilibrat,  pesti mici/medii si salbatici.


Echilibrat -  este bine sa mancam peste de 2-3 ori pe saptamana. Sa alegem, in general, pesti cu un continut mic de mercur, si doar de cateva ori pe an sa  mancam pesti din celalalte categorii.


Pesti  salbatici - cea mai buna alegere este sa mancam pesti care nu sunt crescuti in ferme sau ape poluate. Este adevarat ca pestii salbatici de import pot fi foarte scumpi, insa avem si pesti locali care sunt deliciosi.

Legume de toamna la cuptor
Galbiori cu usturoi
Musaca
Praz cu masline la cuptor
Vinete umplute cu quinoa
Ghebe cu usturoi si mamaliga
Retete cu dovleac.
Supa delicioasa sau briose pufoase

Retete de sezon