Nu stiu cum sunteti voi, dar eu cand mananc magiun ma simnt ca la 10 ani in vizita la bunicii mei in Bistrita. Aici este tara prunelor. Folosite la palinca sau magiun, prunele bistritene sunt cunoscute in toata tara. Toamna aceasta am facut magiun din 15 kg de prune, bineinteles din Bistrita. A durat o zi intreaga dar a meritat.. si cu siguranta, vom apreacia borcanele de magiun si mai mult in timpul iernii.
Magiun de prune
Ingrediente:
15kg de prune coapte, dulci, care se desprind usor de sambure ( cele mai bune sunt prunele bistritene, brumarii sau soiul Stanley)
Mod de preparare:
Spalam foarte bine prunele si indepartam eventualele frunze, codite sau fructe alterate.. Scoatem samburii si macinam prunele. Intr-o oala suficient de mare, cu fundul gros, punem prunele la foc mic. Bineinteles ca ar fi ideal sa folositi un ceaun de cupru sau fonta si foc din lemne, insa stiu ca nu este atat de usor...
Recomand sa nu puneti oala direct pe flacara si sa folositi o plita intre foc si oala. Prunele vor sta la fiert intre 6 si 10 ore si trebuie sa amestaecati din 10 in 10 minute, astfel incat sa nu se prinda.
Pe masura ce orele trec, magiunul va primi o culoare tot mai inchisa, Este de preferat sa fierbeti prunele pana cand obtineti un albastru-maroniu inchis. Astfel magiunul va fi delicios si se va tine mult mai bine, pana in anul urmator.
Cand este gata, punem dulceata fierbinte in borcanele sterilizate ( spalate bine si uscate in cuptorul incalzit) si tinem, pana se racesc, borcanele cu capul in jos, acoperite cu un servetel de bumbac, pentru a forma efectul de vacuum.
Retete sanatoase similare: