Retete sanatoase similare:
Zacusca de vinete
Ingrediente:
- 3kg ceapa alba
- 5kg gogosari
- 5kg vinete
- 400 gr pasta de rosii (1l suc de rosii)
- 1l ulei de floarea soarelui
- 4 foi de dafin
- sare si piper dupa gust
O reteta veche din Transilvania, indragita de toata lumea
Mod de preparare:
Se pun vinetele la copt pe plita, dupa care se curata si se toaca marunt, folosind un cutit de plastic sau lemn pentru a evita oxidarea.
Se curata ceapa si se da prin masina de tocat (sau blender) si se pune la foc mic impreuna cu uleiul. In aproximativ 30 min se adauga peste ceapa gogosarii tocati prin masina, vinetele tocate, foile de dafin, pasta de rosii, sare si piper. Lasati amestecul de ingrediente sa fiarba la foc mic pana cand deasupra devine lucios, ulei se ridica la suprafata, iar zacusca are o consistenta densa. Foarte important, ca pe parcursul fierberii, ingredientele trebuie amestecate periodic. Folositi o oala cu fundul gros si nu puneti direct pe flacara. Se poate utiliza o plita de fonta sau o bucata de tigla, cum faceau bunicii nostri.
Sterilizam aproximativ 20 borcane de 250 ml, adica le spalam bine si le punem in cuptorul preincalzit, pana se usuca complet. Adaugam zacusca fierbinte in borcanele calde, infiletam bine si aranjam toate borcanele intr-o oala mare pe fundul careia asezam un servetel de bumbac. Adaugam apa pana la jumatatea borcanelor si lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 45 minute, acoperite cu un alt servetel de bumbac umed. Acest proces ajuta la o conservare pentru o perioada mai mare de timp. O alta varianta ar fi sa asezati toate borcanele intr-o tava si sa le puneti in cuptorul preingalzit la 100 grade C timp de o ora, dupa care le lasati acolo pana se racesc complet.
Racirea se face treptat, astfel ca borcanele vor fi pastrate inca 15 minute in apa fiarta dupa oprirea focului. Dupa aceea, borcanele vor fi aranjate pe masa acoperite cu servetele de bumbac uscate si le lasam asa pana cand acestea se racesc complet .